Logo CoderDojo4Divas

VOOR WIE?

Ben je een meisje, jonger dan 18 en geïnteresseerd in technologie? Heb je een coole mama, tante, oma, meter, juf of (iets oudere) vriendin die samen met jou op verkenning wil gaan in de digitale wereld? Dan is deze editie van CoderDojo4Divas echt iets voor jullie. Want samen gaan we bewijzen dat in duo programmeren nog leuker is dan alleen en dat leren iets is van alle leeftijden!

In een inspirerende omgeving laten dynamische duocoaches jullie kennismaken met programmeertalen, elektronica, robots en de tofste nieuwe gadgets. Beginner of gevorderd; verlegen of uitbundig; boekenwurm, sportfanaat of fashionista – op CoderDojo4Divas zijn er géén drempels!

Waar en wanneer?


Zaterdag 13 oktober 2018
13:00 tot 16:30
Toonmoment om 16:00
Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 26 - 2060 Antwerpen

Wat?

Een dag VOL digitaal doe-, denk- en ontdekplezier.

Scratch (beginners)

Droom je er stiekem van om een animatiefilmpje of spelletje te maken maar heb je nog nooit geprogrammeerd? Met Scratch ben je in een handomdraai vertrokken. Heb je Scratch al in de vingers? Dan hebben we een diva-uitdaging om U tegen te zeggen. Move over, Flappy Bird!

Scratch Jr (<7 jaar)

Ben je superenthousiast maar jong en nog niet aan lezen toe? Maak kennis met Scratch Jr! Met behulp van hele simpele blokjes bouw je in een paar veegbewegingen je eigen filmpje, spelletje of interactieve boodschap. Laat jezelf en je ouders versteld staan!

Arduino (gevorderd)

Ben jij liever met je handen bezig en hou je ervan om dingen (letterlijk) tot leven te wekken? Met Arduino, je gezond verstand en een beetje doorzettingsvermogen kan je apparaten en objecten leren reageren op signalen uit hun omgeving. De enige limiet is je eigen fantasie!

App Inventor (gevorderd)

Een échte app maken om op je Android telefoon of tablet te zetten en aan de hele wereld te laten zien? App Inventor is JOUW tool en nieuwe uitlaatklep. Met behulp van dezelfde bouwblokjes als Scratch bouw je op simpele en visuele wijze alles van toffe spelletjes tot nuttige apps. Fun verzekerd!

Minecraft (gevorderd)

Een belangrijk onderdeel in Minecraft is het gebruik van de zogenaamde 'Redstone'-blokken, waarmee het mogelijk is om logische schakelingen te ontwerpen om bepaalde zaken in dit spel te automatiseren & interactief te maken.

Randanimatie

Zie 3D-printers in actie, ga op de foto met een Nao-robot, bestuur je eigen Mindstorm of mBot, ontdek de coolheidsfactor van Lilypad-wearables, maak kennis met het superschattige duo Dash & Dot, en nog veel, veel meer. De kans op vervelen tijdens dít evenement = 0.

Dankjewel

CoderDojo4Divas wordt georganiseerd door vrijwilligers van CoderDojo Belgium vzw.
Het doet ons enorm veel plezier te kunnen rekenen op een aantal sterke partners!

De bibliotheek Permeke zorgt voor logistieke steun

Dankzij de financiële steun van deze partners wordt het extra leuk voor deelnemers en bezoekers!

Door wie

Dit zijn onze digitale diva’s! Zij zullen je tijdens de DivaDojo helpen om zélf een computerkrak te worden.

Tina en Ella Scratch (beginners)

Scratch is een leuke applicatie waarmee je op een makkelijke manier kan leren programmeren. Door blokjes code in elkaar te puzzelen, kan je objecten op je scherm doen bewegen. De zusjes Tina (14) en Ella (10) zijn er al echte experts in. Drie jaar geleden wonnen ze met hun zelfgemaakt Scratch computerspel een prijs op de internationale Coolest Projects in Ierland. Nu gaan ze je leren hoe jij dat ook kan.

Sophie en Ellis Scratch junior (<7 jaar)

Met Scratch junior kunnen de allerkleinsten al kennis maken met programmeren. Ellis (7) en haar mama Sophie helpen je daarbij. Ellis maakt graag leuke verhaaltjes met Scratch Junior en wil je graag tonen hoe je dat zelf kan doen.

Eline en Viv Scratch junior (<7 jaar)

Ook Eline (7) en haar oma Viv helpen jou om je eerste programmeerstappen te zetten. Eline haar mama trekt met haar Digitale Wolven naar scholen over heel Vlaanderen om er kinderen warm te maken voor IT. Nieuwsgierige Eline wil al die gadgets natuurlijk eerst eens ‘proeftesten’ waardoor dit Digitaal welpje nu al een echte digi-expert is. Jij straks ook?

Manon en Ilse App Inventor (gevorderd)

Manon (15) is al een ervaren rot als het op programmeren aankomt. Op haar 11de werd ze verkozen tot digital girl of the year en sindsdien reist ze heel Europa af om lezingen te geven over de toekomst van meisjes in ICT. Eén van haar favoriete tools is App Inventor, een handig programma waarmee je al snel een eigen app in elkaar knutselt. Ze leert je samen met haar mama Ilse hoe je dat moet doen.

Els en Geike Arduino (gevorderd)

Geike (11) is een overtuigde CoderDojoDiva. Ze wil samen met haar mama Els tonen dat elektronica en motoren net zo goed voor meisjes zijn. Daarom gaat ze met jullie aan de slag met Arduino, een module waarmee je zelf installaties in elkaar knutselt. Hier komt je code echt tot leven.

Silke en Elena Minecraft (gevorderd)

Minecraft is niet alleen een leuk spel, door ‘redstone’ te gebruiken, kan je ook van alles programmeren in deze gezellige kubuswereld. Silke (13) en Elena (11) doen het al elke maand bij CoderDojo Eeklo. Tijdens CoderDojo4Divas nemen ze je graag mee op Minecraft avontuur.

Tina en Ella

Tina en Ella

Sophie en Ellis

Sophie en Ellis

Eline en Viv

Eline en Viv

Manon en Ilse

Manon en Ilse

Els en Geike

Els en Geike

Silke en Elena

Silke en Elena

Bereikbaarheid

Met de fiets

Er zijn fietsenstallingen op het binnenplein van Permeke en op het De Coninckplein. Daar vind je ook een station van Velo, de handige stadsfiets.

Tram/Bus/Metro

- TRAM: Lijn 12
- BUS: Lijnen 30 en 34 stoppen vlakbij. Het grote busstation op de Rooseveltplaats ligt op 3 minuten wandelen.
- METRO: Station Elisabeth (Lijnen 3, 5, 6), Station Astrid (Lijnen 3, 5, 6, 8, 10), Station Diamant (Lijnen 2, 15, 17, 21, 32)

Trein

Het Centraal Station ligt op 5 minuten wandelafstand.

Met de auto

Bibliotheek Permeke met de auto bereiken, is niet eenvoudig! Wij raden je dan ook sterk aan om het openbaar vervoer te gebruiken of je wagen net buiten de stad te parkeren en het laatste stukje slim af te leggen.
Kom je toch met de auto, voorzie dan zeker de nodige tijd om hem te parkeren! Op straat parkeren is betalend en niet voor de hand liggend. Er zijn overdekte betaalparkings onder het Koningin Astridplein en in de Van Schoonhovenstraat.

Inschrijven

Het event is gratis en op maat gesneden voor 50 divaduo’s van 6 tot 99 jaar.
Wees er snel bij, want de plaatsen zullen snel gevuld zijn!Dit jaar vragen we aan alle deelneemsters om per twee in te schrijven, neem je mama, oma, tante of beste vriendin mee en ga samen op digitaal avontuur.
Waarom duo’s? We willen ook de mama’s, oma’s, tantes of grote zussen betrekken in dit verhaal. Omdat we merken dat hun steun voor jonge meisjes nog altijd het allerbelangrijkste is. Tijdens CoderDojo4Divas kunnen zij samen met hun dochters, kleindochters, nichtjes of zussen ontdekken dat technologie leuk kan zijn. Daarom willen we graag dat jullie samen inschrijven voor deze editie van CoderDojo4Divas zodat jullie er samen een spetterende namiddag van kunnen maken.Ik doe mee!

DivaCoach

Ben jij ook een onvervalste CoderDiva maar ouder dan 18 jaar? Perfect!

Vrouwen met een passie voor ICT en véél goesting om jongeren te inspireren/begeleiden zijn immers heel erg welkom op dit grootse evenement.
Geef een seintje via info@coderdojo4divas.be en wij laten weten waar we je met open armen zullen opwachten.

Je kan ons ook volgen op...

Meer info

Over ons

CoderDojo4Divas wordt georganiseerd door CoderDojo Belgium vzw

Logo CoderDojo

CoderDojo is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die zich inzet om jongeren warm te maken voor technologie en programmeren. In België organiseren we momenteel meer dan 80 maandelijkse CoderDojo clubs.

Meer info over CoderDojo Belgium vzw en hoe je kan deelnemen of meehelpen, vind je op coderdojobelgium.be

Faqs

Nope! Al het materiaal wordt door ons voorzien. Meer nog: bij aankomst krijg je een gratis t-shirt, tussen de sessies door verwennen we je met een snack en drankje, en op het einde van de dag belonen we je met een goedgevulde goodie bag!
100%. Net als alle andere CoderDojo events, trouwens.
We vragen om per duo in te schrijven. De persoon waarmee je ingeschreven bent mag natuurlijk blijven. Andere ouders vragen we om tijdens de activiteit de ruimte te verlaten (anders wordt het te druk en de ruimte te vol). Op de show & tell zijn alle trotse ouders natuurlijk méér dan welkom!
Dat mag, maar hoeft niet ;) Net zoals bij een ‘normale’ Dojo kan iedereen deelnemen, ook wie nog nooit geprogrammeerd of zelfs maar van CoderDojo gehoord heeft.
Plaatsen zijn beperkt en de vraag is groot, dus verwittig ons op tijd als je toch verhinderd bent. Je kan hiervoor mailen naar info@coderdojo4divas.be of – beter nog – zelf je bestelde ticket annuleren in EventBrite.
Absoluut – op voorwaarde dat je ons al je (correcte) gegevens bezorgd hebt bij inschrijving.
De gewone maandelijkse CoderDojo’s zijn – uiteraard! – zowel toegankelijk voor jongens als meisjes. Jammer genoeg leert de realiteit ons dat het nog vooral jongens zijn die CoderDojo bijwonen. Dat het nog vooral jongens zijn die kiezen voor STEM-richtingen. En dat het ook nog vooral mannen zijn die belanden in technologische beroepen.
Daarom willen wij rolmodellen voor meisjes naar voren schuiven die laten zien wat mogelijk is. In een veilige, stimulerende omgeving waar – naast tech stuff – ook ruimte is voor girl power. Om daarna iedereen de kans te geven eigen keuzes te maken. In de wereld zoals ze is. Met het oog op een kleine shift richting meer balans.
Tuurlijk! Er zijn zoveel leuke dingen die je met programmeren kan doen: digitale verjaardagskaartjes knutselen, je kanarie verzorgen, je zelfgemaakte koekjes beveiligen voor je broer en zus, de score van een sportwedstrijd meten en nog veel meer. Voor iedereen valt er wel iets te beleven.
IEDEREEN kan programmeren. Dankzij onze persoonlijke aanpak, helpen we je stapje per per stapje, op je eigen tempo op weg. Onze coaches lopen rond en staan voor je klaar indien je vragen hebt. En als de coaches het antwoord niet weten, zoeken we het samen op. ‘Google is your best friend’, zeggen we wel eens om te lachen.